Varaa aika

B-Hkr eli hematokriitti kertoo punasolujen määrästä

B-Hkr eli hematokriitti kertoo punasolujen määrästä

B-Hkr (Hkr) kertoo punasolujen suhteellisen osuuden verestä. Punasoluarvoja (B-Hb, B-Eryt ja B-Hkr) on aina tarkasteltava yhtenä kokonaisuutena, ja ne muuttuvat yleensä samansuuntaisesti.

Hematokriittiarvo vaihtelee hieman vuorokaudenajan mukaan. Arvot ovat korkeimmillaan aamulla ja laskevat illalla. Alhainen B-Hkr kertoo anemiasta.

B-Hkr sisältyy sekä perusverenkuvan että täydellisen verenkuvan tutkimuksiin.

Aikuisten viitearvot

Hematokriitti ilmaistaan prosentteina. Esimerkiksi 25 prosentin hematokriitti tarkoittaa, että veren punasoluja on 25 millilitraa 100 millilitrassa verta.

  • Miehet: 38–50 %
  • Naiset: 34–46 %

Alhainen hematokriitti kertoo anemiasta

Alhainen B-Hkr kertoo anemiasta

Alhainen B-Hkr kertoo, että punasolujen määrä on normaalia alhaisempi suhteessa koko veren tilavuuteen ja aiheuttaa siten anemian. Alhainen B-Hkr voi johtua joko liian pienestä punasolujen määrästä tai muun veren liian suuresta määrästä.

Kohonnut B-Hkr

Kohonneet punasolupitoisuudet voivat johtua keuhko- tai sydänsairaudesta tai esimerkiksi oleskelusta ohuessa vuoristoilmassa tai runsaasta tupakoinnista.

Myös elimistön kuivumistila, palovammat tai pitkään kestävä fyysinen rasitus voivat nostaa hematokriittiarvoja.

Kohonneiden arvojen syynä saattaa olla myös anabolisten steroidien käyttö, sillä erytropoietiini-hormonia eli EPO aktivoi luuydintä tuottamaan tavallista enemmän punasoluja.

Hematokriittipitoisuudet nousevat myös harvinaisessa veritaudissa, polysytemia verassa.

Muut artikkelit
Näytä kaikki