Tietopankki

Dehydroepiandrosteroni sulfaatti vaikuttaa hedelmällisyyteen (DHEAS)

Mikä dehydroepiandrosteroni sulfaatti eli DHEAS on?

Miehen ja naisen verenkierrossa on mieshormoneja eli androgeeneja. Näistä voimakkain on testosteroni. Testosteronia tuotetaan kiveksissä, munasarjoissa ja lisämunuaisissa. Lisäksi androgeeneja tuotetaan myös muissa kudoksissa – erityisesti rasvassa, jossa niiden lähteenä on munasarjojen tai lisämunuaisen tuottama androgeenien esiaste.

Testosteronin esiasteisiin kuuluu dehydroepiandrosteroni eli DHEAS. Sillä on jo itsessään heikkoja miessukupuolihormonivaikutuksia. Vaikka DHEAS on heikko androgeeni, sen korkeat pitoisuudet voivat aiheuttaa naisilla liiallista miessukupuolihormonin vaikutusta eli hyperandrogenismia. Miehillä korkeat DHEAS-pitoisuudet voivat nostaa veren estrogeenitasoja, kun yhä suurempi määrä siitä muuntuu estrogeeniksi.

Koska DHEAS valmistetaan pääosin lisämunuaisen kuorikerroksella, voidaan sitä käyttää kuorikerroksen toiminnan mittarina. Aivolisäkkeestä erittyvä ACTH-hormoni säätelee DHEAS:n eritystä lisämunuaisesta.

Dehydroepiandrosteenidioni (DHEA) on testosteronin esiaste, jota syntyy lisämunuaisissa. Suurin osa DHEA:sta erittyy sulfaattimuodossa (DHEAS).

Milloin DHEAS kannattaa mitata?

DHEAS voidaan mitata, kun halutaan tutkia lisämunuaisen kuorikerroksen hormonien toimintaa. Se tarjoaa myös lisätietoa tutkittaessa naisilla munasarjojen vajaatoimintaa ja liiallista karvankasvua eli hirsutimistia. Yleensä määritys tehdään yhdessä testosteronin, SHBG:n ja androstendionin kanssa.

Naisilla DHEAS-tutkimus voidaan mitata, kun esiintyy kuukautisten puutetta ja maskuliinisia piirteitä, kuten:

  • Akne
  • Hiusten menetys pään yläosasta eli ”miesten kaljuuntuminen”
  • Syvempi ääni
  • Aatamin omenan suureneminen
  • Lihaksisuus
  • Kasvojen tai vartalon liiallinen määrä
  • Rintojen koon pieneneminen

Pojilla DHEAS-pitoisuus tutkitaan yleensä silloin, kun murrosikä alkaa varhain.

Mitä DHEAS-tutkimus mittaa?

Tutkimus mittaa DHEAS-hormonin pitoisuuteen veressä. Tutkimus kertoo, tuottaako lisämunuaisen kuorikerros liikaa tai liian vähän DHEAS-hormonia verenkiertoon.

Miten pääsen tutkimukseen?

Pääset DHEAS-arvon testaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä. Voit ostaa tutkimuksen yksittäisenä testinä.

Varaa aika DHEAS-tutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä.

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen?

Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa ei tarvitse paastota eli olla ravinnotta. Tutkimus valmistuu 1–2 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta.

Miten tulkitsen DHEAS tulosta?

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava:

Viitearvot:

IkäryhmäNaisetMiehet
11 – 14 v     0,2 – 4,5    0,5 – 6,5   umol/l
15 – 19 v1,5 – 131,0 – 10umol/l
20 – 24 v3,5 – 116,5 – 15umol/l
25 – 34 v2,5 – 144,5 – 16umol/l
35 – 44 v2,0 – 114,0 – 13umol/l
45 – 54 v1,5 – 7,53,5 – 12umol/l
55 – 64 v0,8 – 5,01,5 – 10umol/l
yli 65 v0,9 – 2,01,5 – 7,5umol/l
Lapset
1 – 12 kk1,0 – 6,0umol/l
1 – 4 v1,0 – 7,5umol/l
5 – 10 v0,5 – 5,5umol/l

Mistä kohonnut DHEAS-arvo voi johtua?

Kohonnut DHEAS-arvo voi viitata lisämunuaiskasvaimeen, lisämunuaisten hyperplasiaan eli lisämunuaisen laajentumiseen tai munasarjasyöpään, joka tuottaa DHEAS-hormonia.

Mistä alentunut DHEAS-arvo voi johtua?

Matala DHEAS-arvo voi johtua lisämunuaisen vajaatoiminnasta tai lisämunuaisen muusta toimintahäiriöstä, Lisäksi alhaisia DHEAS-arvoja aiheutuu hypopituitarismista eli sellaisesta sairaudesta, joka vähentää aivolisäkkeestä vapautuvien ohjaushormonien määrää.

LÄHTEET:

SYNLAB Tutkimusluettelo: Dehydroepiandrosteroni, sulfaatti (3166 S -DHEAS) https://www2.synlab.fi/laboratoriokasikirja/tutkimuskuvaukset/dehydroepiandrosteroni/

Lab Tests Online: DHEAS https://labtestsonline.org/tests/dheas

Tiitinen A. Vaihdevuodet ja androgeenit. Terveyskirjasto. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01154/vaihdevuodet-ja-androgeenit?q=dheas

Tiitinen A. Vaihdevuodet, mielialaoireet ja haluttomuus. Terveyskirjasto: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01156/vaihdevuodet-mielialaoireet-ja-haluttomuus?q=dhea

Virhe