Triglyseridit ovat kehon varaenergialähde
Triglyseridit ovat veressä kiertäviä rasvoja, joita elimistö käyttää energian varalähteenä.
Elimistö valmistaa triglyseridiä itsestään, mutta sitä saadaan myös ruoan mukana rasvoista: öljystä, voista ja eläinrasvoista.
Korkea triglyseridiarvo lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä, mutta se ei yleensä aiheuta mitään oireita. Triglyseridiarvo on hyvä mitata samalla, kun kolesteroliarvot tarkistetaan.
Triglyseridit tutkitaan verinäytteestä (fP-Trigly).
Miksi triglyseridiarvo on koholla?
Kohonneen triglyseridiarvon voi aiheuttaa
- vyötärölihavuus ja siihen liittyvät maksan rasva-aineenvaihdunnan häiriöt
- runsas alkoholin käyttö
- runsas sokerin ja muiden nopeiden hiilihydraattien (vaalea leipä, pulla) syöminen
- huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes.
Triglyseridiarvoa voi alentaa muuttamalla elintapoja
Korkeita triglyseridiarvoja hoidetaan ensisijaisesti elintapoja muuttamalla.
- Painonhallinta on tärkeää.
- Ruokavaliossa nopeiden hiilihydraattien ja kovan rasvan määrää tulee vähentää, ja tilalle otetaan hitaita hiilihydraatteja, pehmeitä kasvirasvoja ja kalaa.
- Riittävästä kuidun saannista kannattaa myös huolehtia, sillä kuitu voi vähentää rasvan ja sokerin imeytymistä ohutsuolessa.
- Alkoholin käyttö kannattaa pitää kohtuullisena.
- Kolesterolilääkkeet voivat hieman alentaa myös triglyseridiarvoa.
- Liikunnan harrastaminen vähintään puoli tuntia päivässä kannattaa. Se lisää hyvän kolesterolin määrää elimistössä, mikä vähentää myös triglyseridin määrää.
Triglyseridien tavoitearvot
Triglyseridien kohdalla ei käytetä tavanomaisia viitearvoja vaan tavoitearvoja.
- Paastonäytteen tavoitearvo on alle 1.7 mmol/l.
- Paastottoman näytteen tavoitearvo on alle 2.0 mmol/l.
Triglyseridinäyte otetaan yleensä paastonäytteenä, koska varsinkin rasvainen ruoka voi hetkellisesti nostaa triglyseridiarvoa.
Joskus on tarpeen tavoitella vieläkin alhaisempaa triglyseridiarvoa. Esimerkiksi diabetesta sairastavan on tärkeää ylläpitää alhaisia veren rasva-arvoja.