PVK ja TVK – Mitä ne tarkoittavat?
PVK eli perusverenkuva on laboratoriotutkimus, joka antaa kattavan kuvan ihmisen verisoluista ja hemoglobiinista sekä ihmisen voinnista ja terveydentilasta.
TVK eli täydellinen verenkuva on tarpeen tilanteissa, joissa halutaan tarkempi selko veren solujen tilanteesta, esimerkiksi anemian selvityksessä.
PVK
PVK eli perusverenkuva on yleisesti käytössä oleva laboratoriotutkimus. Nimensä mukaisesti se antaa peruskuvan ihmisen verisoluista ja hemoglobiinista, ja siten myös hänen voinnistaan ja terveydentilastaan.
Perusverenkuva sisältää useita osatutkimuksia, joilla mitataan veren hemoglobiinipitoisuutta ja lasketaan verisolut: valkosolut (leukosyytit), punasolut (erytrosyytit) ja verihiutaleet (trombosyytit).
PVKT tai PVK+T on perusverenkuva, johon on lisätty tutkimus verihiutaleiden (trombosyytit) määrästä.
TVK
TVK eli täydellinen verenkuva tai täysi verenkuva sisältää perusverenkuvan tutkimukset, verihiutaleiden (trombosyytit) määrän sekä valkosolujen erittelylaskennan (diffi).
PVK:n ja TVK:n ero
Täysi verenkuva eroaa perusverenkuvasta siten, että perusverenkuvassa annetaan veren eri soluista yksittäinen arvo, esimerkiksi leukosyyteistä kokonaislukumäärä, kun taas täydessä verenkuvassa leukosyytit eritellään kaikki omiin ryhmiinsä
Useimmiten PVK on riittävä tutkimus. TVK tarvitaan, jos perusverenkuvasta huomataan, että valkosolujen kokonaismäärä poikkeaa selvästi normaaleista viitearvoista.
TVK:ta käytetään silloin, kun halutaan selvittää tarkemmin veren solujen tilannetta esimerkiksi anemiassa, tietyissä tulehdussairauksissa sekä pahanlaatuisissa verisairauksissa.