K-vitamiini: lähteet, tarve ja puutoksen oireet
K-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka on välttämätön veren hyytymistekijöille.
K-vitamiini edistää myös luuston terveyttä vaikuttamalla kalsiumin aineenvaihduntaan. Lisäksi K-vitamiini tukee vastustuskykyä ja estää verisuonten kalkkeutumista.
Aktiivisia K-vitamiinin muotoja ovat kasviksissa esiintyvä fyllokinoni eli K1-vitamiini ja eläinkunnan tuotteissa esiintyvä menakinoni eli K2-vitamiini. Suoliston bakteerit pystyvät tuottamaan menakinonia.
K-vitamiinin lähteet
K-vitamiinia on lähinnä vihreiden kasvisten viherhiukkasissa, koska kasvit tarvitsevat sitä yhteyttämiseen. Eläinkunnan tuotteissa on vain vähän K-vitamiinia.
Hyviä K-vitamiinin lähteitä ovat mm.
- mangoldi, lehtikaali ja vuonankaali
- kuivattu basilika ja timjami
- korianteri ja tilli
- nokkonen
- pinaatti
- ruusukaali.
K-vitamiinin puutosoireet
K-vitamiinin puutos on melko harvinaista, koska suolistobakteerit muodostavat sitä. Puutos voi oireilla
- mustelmaherkkyytenä ja mustelmina
- verenvuotoina
- haavojen hitaana paranemisena.
K-vitamiinin puutetta voi ilmetä suolistosairauksissa ja imeytymishäiriöissä.
Vastasyntyneet kuuluvat ensimmäisinä päivinään riskiryhmään, koska heillä ei ole suolistossaan K-vitamiinia muodostavia mikrobeja. Sisäisten verenvuotojen ehkäisemiseksi vastasyntyneille annetaan K-vitamiinipistos synnytyssairaalassa.
K-vitamiinin tarve
K-vitamiinin tarve- ja suositusmääriä on vaikea antaa, koska bakteerien suolistossa aikaansaaman synteesin merkitystä ei tiedetä. Esimerkiksi paksusuolen bakteereista E. coli on erityisen tehokas K-vitamiinin muodostaja. Joidenkin tutkimusten mukaan noin puolet maksan K-vitamiinista on suolistobakteerien muodostamaa.
Suomessa ei ole annettu K-vitamiinin saantisuosituksia. Kansainväliset suositukset aikuisten K-vitamiinin saannista vaihtelevat ja ovat 60–80 mikrogrammaa vuorokaudessa.