null
Varaa aika

Hemoglobiinin määrä punasolussa (E-MCH)

Hemoglobiinin määrä punasolussa (E-MCH)

E-MCH on verenkuvaan sisältyvä tutkimus, josta käytetään toisinaan myös lyhennettä MCH. Sitä käytetään erityisesti anemian syiden selvittämiseen.

Punasolut kertovat mahdollisesta anemiasta

Erilaiset anemiat vaikuttavat hemoglobiinin määrään punasoluissa. E-MCH-arvo kertoo, paljonko yksi punasolu sisältää hemoglobiinia.

Mittaamalla E-MCH-arvoa ja muita punasolujen ominaisuuksia, kuten niiden määrää ja kokoa, voidaan selvittää anemian syitä tarkemmin kuin pelkällä hemoglobiinin mittauksella.

E-MCH-viitearvot

E-MCH-viitearvot aikuisilla: 27–33 %.

E-MCH-arvo kertoo anemian syistä

Matala E-MCH-arvo

Matalassa E-MCH-arvossa on yleensä kyse mikrosyyttisestä anemiasta. Mikrosyyttisessä anemiassa punasolujen keskitilavuus on pienentynyt, eivätkä ne voi kuljettaa mukanaan riittävästi hemoglobiinia.

Mikrosyyttisen anemian yleisin syy on raudanpuuteanemia. Sen oireita ovat mm.

  • fyysisen suorituskyvyn ja yleiskunnon heikkeneminen
  • sydämentykytys
  • hengästyminen
  • huimaus.

Raudanpuuteanemia voi johtua esimerkiksi pitkään jatkuneesta veren menetyksestä runsaiden kuukautisten tai suolistovuodon vuoksi.

Matala E-MCH-arvo voi johtua myös hypokromisesta anemiasta, jossa verenpunan määrä on vähentynyt suhteellisesti enemmän kuin punasolujen.

Korkea E-MCH-arvo

Korkea E-MCH-arvo on yleensä merkki makrosyyttisestä anemiasta, jossa punasolujen keskitilavuus on suurentunut esimerkiksi B12-vitamiinin tai folaatin puutteen vuoksi.

Korkean E-MCH-arvon syynä voivat olla myös

Muut artikkelit
Näytä kaikki