Ferritiini ja raudanpuute: oireet, mittaus ja viitearvot
Ferritiini on varastoraudan mittari. Alhainen ferritiini on yleensä merkki raudanpuutteesta, jonka oireita voivat olla mm. väsymys, hengästyminen ja suorituskyvyn lasku. Raudanpuute on yleistä Suomessa etenkin naisilla.
Ferritiini eli varastorauta
Suurinta osaa raudasta, noin 70 prosenttia, tarvitaan veren punasoluissa olevan hemoglobiinin valmistukseen. Ylimääräinen rauta varastoituu ferritiininä (S-Ferrit).
Ferritiiniä sanotaan yleisesti varastoraudaksi. Elimistön tärkeimmät rautavarastot sijaitsevat maksan ja pernan soluissa sekä luuytimessä, joista veren ferritiini on peräisin.
Raudanpuute on yleistä naisilla
Raudanpuute on varsin tavallista, erityisesti naisilla.
FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan 18–45-vuotiaista naisista vain 3 % saa rautaa saantisuositusten mukaisesti. 45–74-vuotiaista naisista 54 % saa rautaa riittävästi.
Miehistä noin 77 % saa rautaa saantisuositusten mukaisesti.
Matala ferritiini on viite raudanpuutteesta
Raudanpuutteen toteamiseen ei aina riitä pelkän hemoglobiiniarvon tutkiminen. Hemoglobiini voi olla vielä täysin normaali, vaikka elimistön rautavarastot olisivatkin jo hyvin matalat.
Rautavarastoja voidaan mitata ferritiinitutkimuksella. Jos ferritiini on alle 30 µg/l, se tarkoittaa sitä, että rautavarastot ovat vähissä.
Matalan ferritiinin ja raudanpuutteen oireita
Raudanpuutteen oireita ovat
- poikkeava väsymys tai uupumus
- kalpeus
- korvien humina
- painon nousu
- hajamielisyys, keskittymiskyvyn puute ja aivosumu
- lihas- ja nivelkivut
- päänsärky
- hiusten lähtö
- hengästyminen ja hengenahdistus
- kohonnut leposyke ja nopea sykkeen nousu
- lisälyönnit ja rytmihäiriöt
- levottomat jalat
- muut oireet, kuten vatsaoireet, muistihäiriöt, huimaus ja ahdistus.
On hyvin yksilöllistä, millä ferritiiniarvoilla ihmiset kokevat raudanpuutteen oireita. Suurimmalla osalla oireita alkaa olla, jos ferritiiniarvo on alle 40 ug/l. Joillakin harvoilla ihmisillä ei kuitenkaan ole raudanpuuteoireita edes arvoilla 10–20 ug/l.
Raudanpuutteelle voi olla useita syitä
Raudanpuute voi johtua
- puutteellisesta raudan saannista ruokavaliosta
- imeytymishäiriöistä
- verenvuodosta (esim. runsaat kuukautiset, leikkaus, verenluovutus)
- sairauksista (esim. reuma, endometrioosi, syöpä)
- raskaus- tai imetysajasta.
Raudan lähteet
Ruokavaliosta rautaa saa parhaiten maksa- ja liharuoista sekä täysjyväviljatuotteista.
Rauta imeytyy parhaiten eläinkunnan tuotteista, joista mm. veri- ja maksaruoista ja riistalihasta saa runsaasti rautaa. Kasvikunnan tuotteista rautaa on runsaasti mm. leseissä, linsseissä ja pavuissa.
Kasvissyöjien olisi hyvä varmistaa huonommin toimivan nonhemiraudan imeytyminen käyttämällä runsaasti C-vitamiinipitoisia ruokia, kuten tuoreita vihanneksia tai marjoja, ja syömällä rautapitoiset ruoat erillään kalsium- ja magnesiumpitoisista ruoista, kahvista ja teestä.
Korkea ferritiini voi kertoa tulehduksesta
Jos ferritiiniarvo on korkea, voi se olla merkki elimistössä olevasta tulehduksesta. Esimerkiksi flunssan aikana ei kannata mittauttaa ferritiiniarvoja.
Maksa- ja munuaissairaudet nostavat yleisesti ferritiiniä. Korkea arvo voi johtua myös usein toistuvista rautainfuusioista.
Joskus elimistön antioksidanttien puute (esim. C- ja E-vitamiini, ubikinoni, glutationi) voi johtaa ferritiinin kohoamiseen. Tällöin taustalla on ns. hapetusstressi. Rauta on voimakas hapettaja ja tarvitsee antioksidantteja muuttuakseen turvalliseen muotoon elimistössä.
Korkea ferritiini ei sulje pois raudanpuutetta
Vaikka ferritiiniarvo olisi korkea, raudanpuutetta voi silti esiintyä. Elimistön tulehdustila olisi saatava ensin sammutettua, jotta raudanpuutetta voidaan arvioida luotettavasti.
Ferritiinin mittaus ja viitearvot
Ferritiinitasoja mitataan veren seerumista tutkimuksella S-Ferrit. Viitearvojen haarukka on laaja, ja raudanpuutetta tulisikin arvioida oireiden ja muiden lisätestien avulla.
Ferritiinin viitearvot:
- naiset: 13–150 ug/l
- miehet: 30–400 ug/l
- lapset (6 kk–15 v): 9–150 ug/l.
Viitearvot ovat laboratoriokohtaisia.
Muut rautatasapainoa arvioivat testit
Muita rautatasapainoon liittyviä tutkimuksia ovat mm. S-Fe (tai Fp-Fe) eli seerumin rauta ja FS-Transf eli raudan kuljettajaproteiini.
Transferriinin rautakyllästeisyys FS-TrFeSat puolestaan kertoo, kuinka paljon transferriinissä on rautaa. Raudanpuutteessa transferriinin rautakylläisyys on matala.