null
Varaa aika

Usein kysytyt kysymykset - magneettikuvaus

Miten minun tulee valmistautua tutkimukseen?

Voit tutustua tarkemmin magneettikuvauksen valmistautumisohjeisiin täällä.

 

Löytyykö koko vartalon magneettikuvaus? / Voidaanko kuvata koko vartalo kerralla magneetissa?

SYNLABilla emme valitettavasti tee koko vartalon magneettikuvausta. Yhdellä tutkimusajalla magneettitutkimuksessa kuvataan yksi kuvauskohde.

 

Mitä tarkoittaa kuvauksien eri laajuudet?

Tutkimuksen eri laajuudet perustuvat tutkimuksessa käytettyihin kuvasarjoihin. Kuvasarjat määräytyvät oirekuvan ja kuvalöydöksen perusteella. Laajempi tutkimus ei tarkoita isompaa kuvauskohdetta tai tarkempaa tutkimusta.

 

Tarvitseeko olla varaus magneettikuvaukseen?

Magneettikuvaukseen tulee olla ajanvaraus. Ajanvarauksen voi tehdä joko verkkosivujemme kautta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 326 3260.

 

Voiko joku suomentaa lausunnon?

Tutkimuksen lausuva radiologi kirjoittaa lausunnon suomeksi, mutta lääketieteellisiä termejä käyttäen. Lausunto tehdään huomioiden mahdollinen jatkohoito.

 

Saanko lähetteen jatkotutkimuksiin?

Jos tutkimuksessa löytyy kiireellisesti hoidettavaa, olemme yhteydessä lähettävään lääkäriin tai asiakkaaseen ohjataksemme asiakkaan suoraan jatkohoitopaikkaan.

 

Jos kuvataan esim. kehon yläosaa, vaikuttaako kehon alaosassa oleva metalli?

Kehossa olevat metallit eivät yleensä ole este tutkimukselle, mutta asiasta tulee ilmoittaa SYNLABin hoitohenkilökunnalle ennen tutkimusta. Ilmoita ajanvarauksen yhteydessä kehoon asennetusta implantista kuten insuliinipumpusta tai sisäkorvaproteesista. Selvitämme aina tapauskohtaisesti, voidaanko magneettikuvaus toteuttaa.

Mikäli kehossasi on metallia, vierasesine tai implantti, josta ei ole ilmoitettu ajanvarauksen yhteydessä, olkaa yhteydessä SYNLABin asiakaspalveluun. Turvallisuussyistä on tärkeää varmistaa, että SYNLAB saa riittävät tiedot metallista (Asennusvuosi, implantin malli).

 

Yhteydenottoa ei tarvita, mikäli metalli on jokin seuraavista:

- nivelproteesi
- hammaspaikka, hammasproteesi tai retentiokaari
- luun tukirauta, naula tai ruuvi
- tatuointi

 

Onko putki avoin molemmista päistä?

Magneettikuvaus tapahtuu valaistussa ja ilmastoidussa tunnelimaisessa laitteessa, joka on avoin molemmista päistä.

 

Käytetäänkö tutkimuksessa varjoainetta?

Tutkimuksessa käytettävästä tehosteaineesta päättää tutkimuksen lausuva radiologi lähetteessä olevan oirekuvan ja kuvalöydöksen perusteella. Lähetteettömät tutkimukset teemme ensisijaisesti ilman tehosteainetta.

 

Mitä eroa on 1,5t ja 3t laitteella? Onko 3t laite parempi?

1,5 ja 3 Teslan erot liittyvät magneettikentän voimakkuuteen. Tesla (T) on magneettivuon tiheyden yksikkö. 1,5 Teslan tutkimuslaitteen magneettikenttä on noin 30 000 kertainen maan magneettikenttään nähden. Tänä päivänä niin maailmalla kuin Suomessa tehdyistä magneettitutkimuksista yli 90 % tehdään 1,5 Teslan magneettitutkimuksilla.

 

Kuka toimittaa lausunnon eteenpäin hoitavalle taholle?

Asiakkaan tulisi toimittaa tutkimuksen lausunto hoitavalle taholle. SYNLAB toimittaa lausunnon eteenpäin sopimuskumppanien järjestelmään sopimuksen mukaisesti. Yksityisasiakkaiden lausunto siirtyy OmaKantaan ja kuvat Kvarkkiin, josta hoitava taho voi katsoa tiedot. 

 

Mistä tiedän, mitä pitää kuvata?

Tutkimuskohde tulisi määrittää ennen tutkimusta. Jos et ole varma tutkimuskohteesta tai tutkimusmenetelmästä, pyydämme olemaan yhteydessä lääkäriin, joka voi määrittää tutkimuskohteen oirekuvan mukaisesti. Lopullinen laajuus määräytyy tutkimuksen aikana.

 

Mitä teen tutkimuksen jälkeen?

Tutkimuksen jälkeen saatte radiologin lausunnon tutkimuksesta. Jos tarvitsette apua jatkohoitotarpeeseen, pyydämme olemaan yhteydessä omaan lääkäriinne.

 

Kuvansiirtopyynnön voit tehdä lomakkeella verkkosivuillamme. Palvelun käyttö edellyttää käyttäjien vahvaa tunnistusta. Kuvien osalta meiltä löytyy sähköinen kuvansiirtoyhteys useampaan keskussairaalaan sekä muutamaan yksityiseen terveydenhuollon laitokseen. Magneettikuvat on myös mahdollista siirtää CD-levylle. Kuva-CD:n saa tilattua SYNLABista veloituksetta joko toimipisteestä kuvauksen yhteydessä tai jälkikäteen verkkosivuiltamme. Jos postitamme CD:n veloitamme 6,50 € postitusmaksun.

 

Millaisella lähetteellä saan Kela-korvauksen magneettitutkimuksesta?
Kela-korvauksen saa vain niissä lähetteellisissä tutkimuksissa, jotka koskevat mielenterveyden ja suun hoitoa ja jotka on määrännyt psykiatrian erikoislääkäri, suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri tai hammaslääkäri. Näistä tutkimuksista asiakas voi itse hakea korvausta suoraan Kelalta.