Vitamiinit ovat välttämättömiä elimistölle
Vitamiinit ovat ravintoaineita, joita elimistö tarvitsee voidakseen hyvin ja pysyäkseen terveenä.
Vitamiinit ovat monessa mukana: ne muun muassa edistävät immuunijärjestelmän toimintaa, auttavat pysymään virkeänä ja osallistuvat ihon ja limakalvojen hyvinvointiin.
Elimistölle välttämättömiä vitamiineja on yhteensä 13 kappaletta:
- A-vitamiini
- B1-vitamiini eli tiamiini
- B2-vitamiini eli riboflaviini
- B3-vitamiini eli niasiini
- B5-vitamiini eli pantoteenihappo
- B6-vitamiini eli pyridoksiini
- B7-vitamiini eli biotiini
- B9-vitamiini eli foolihappo
- B12-vitamiini eli kobalamiini
- C-vitamiini eli askorbiinihappo
- D-vitamiini
- E-vitamiini
- K-vitamiini.
Vitamiinit ovat rasva- tai vesiliukoisia
Vitamiinit jaetaan rasva- ja vesiliukoisiin vitamiineihin niiden liukoisuuden mukaan.
Rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät ravinnon rasvojen mukana ja varastoituvat elimistöön. Rasvaliukoisiin vitamiineihin kuuluvat A-, D-, E- ja K-vitamiinit.
Vesiliukoiset vitamiinit eivät sen sijaan varastoidu kovin hyvin, joten niitä on saatava ravinnosta päivittäin. Vesiliukoisiin vitamiineihin kuuluvat B-ryhmän vitamiinit ja C-vitamiini.
Jokaisella vitamiinilla on oma tärkeä tehtävänsä
Vitamiinien keskeinen tehtävä on osallistua ihmisen aineenvaihdunnan säätelyyn, solujen muodostumiseen ja niiden rakenteen ylläpitämiseen. Jokaisella vitamiinilla on elimistössä oma tehtävänsä.
- A-vitamiinilla on monia tärkeitä tehtäviä elimistössä, ja yksi tärkeimmistä tehtävistä on silmien terveyden ja normaalin näkökyvyn ylläpitäminen.
- B-ryhmän vitamiineja tarvitaan mm. elimistön energiantuotannossa ja hermoston toiminnassa. Lisäksi monet B-ryhmän vitamiineista osallistuvat solujen energia-aineenvaihduntaan.
- D-vitamiini on välttämätön kalsiumin ja fosforin imeytymiselle sekä luuston kasvulle ja uudistumiselle.
- K-vitamiini on tärkeä tekijä veren hyytymisessä.
- C-vitamiini toimii E-vitamiiniin tapaan antioksidanttina, ja se auttaa hyvän yleiskunnon ylläpitämisessä.
Vitamiinit saadaan ruoasta
Elimistö ei pysty itse valmistamaan vitamiineja riittävästi, ja siksi tarvittavat vitamiinit saadaan ruoasta.
Poikkeuksena on D-vitamiini, jota keho pystyy muodostamaan ihon altistuessa auringon UV-säteille. Etenkin pimeään kaamosaikaan kaikille suositellaan kuitenkin D-vitamiinilisää.
Monipuolinen ruokavalio takaa vitamiinien saannin
Elimistön päivittäinen vitamiinitarve vaihtelee vitamiinikohtaisesti: joitakin tarvitaan milligramman tuhannesosa, toisia tarvitaan useampia satoja milligrammoja.
Ei ole olemassa yhtä superruokaa, joka sisältäisi kaikkia vitamiineja, vaan vitamiinipitoisuudet vaihtelevat ruokakohtaisesti. Monipuolisesta sekaruokavaliosta saa pääsääntöisesti riittävästi eri vitamiineja.
Kasvisruokavalioissa tulisi kiinnittää huomiota erityisesti B12-vitamiinin saantiin, sillä vain eläinperäiset ruuat sisältävät B12-vitamiinia.
Vitamiinivalmisteet eivät korvaa monipuolista ruokavaliota
Vitamiineja tulisi saada ensisijaisesti ravinnosta. Vitamiinivalmisteet ovat hyödyllisiä ja auttavat riittävän saannin turvaamisessa erityistapauksissa, mutta on hyvä muistaa, että vitamiinivalmisteet eivät korvaa monipuolista ruokavaliota.
Vitamiinien puutos
Varsinaiset vitamiinien puutostaudit ovat Suomessa harvinaisia, mutta joissakin tapauksissa vitamiinien saanti saattaa olla suosituksiin verrattuna liian vähäistä.
Vitamiinien vähäinen saanti saattaa altistaa sille, että keho ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla, vaikka varsinaisia puutosoireita ei vielä ilmaantuisikaan. Jos puutos kestää kauan, voi puutoksesta tulla oireitakin.
Vitamiinien tason voi selvittää laboratoriotutkimuksilla.