null
Varaa aika

Osteoporoosissa luun lujuus heikkenee

Osteoporoosissa luun lujuus heikkenee

Osteoporoosi eli luukato on etenkin ikääntyneitä vaivaava sairaus, jossa luun lujuus heikkenee aiheuttaen helposti murtumia.

Suomessa on arvioitu olevan noin 300 000–400 000 henkilöä, joilla on osteoporoosi. Osteoporoosin esiastetta, osteopeniaa, sairastaa arvioiden mukaan yhtä moni.

Osteoporoosi on yhä nuorempien vaiva

Osteoporoosi on naisilla yleisempää kuin miehillä. Yleensä osteoporoosi ilmaantuu naisille vaihdevuosien jälkeen, sillä estrogeenin määrän laskiessa luu heikkenee.

Osteoporoosi ei kuitenkaan ole vain ikäihmisten sairaus, sillä osteoporoosista kärsivät nykyään yhä nuoremmat naiset sekä miehet.

Osteoporoosin synty on pitkälti perinnöllistä

Perinnölliset seikat vaikuttavat siihen, että toisilla luun tiheys pienenee ikääntyessä nopeammin kuin muilla. Sen lisäksi elämäntavat sekä tietyt sairaudet ja lääkkeet altistavat osteoporoosin synnylle.

Osteoporoosin syntyyn altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi

Osteoporoosi on naisilla miehiä yleisempää

Osteoporoosin oireet

Osteoporoosi kehittyy useimmiten hitaasti vuosien mittaan, eikä se yleensä oireile ennakkoon. Siksi moni sairastaakin sitä tietämättään.

Osteoporoosi itsessään on oireeton. Osteoporoosi altistaa luunmurtumille ja osalla ihmisistä osteoporoosi todetaan lonkka-, ranne tai selkänikaman murtuman jälkeen.

Kun osteoporoosiin liittyvä luunmurtuma todetaan, taustalla on yleensä vuosia kestänyt luukato.

Tyypillisimmät murtumat osteoporoosissa

Osteoporoosille tyypillinen murtuma on selkänikaman luhistuminen pienen tärähdyksen yhteydessä. Murtuma oireilee kovana kipuna selkärangassa.

Myös reisiluun kaulan murtuma sekä ranneluun murtumat ovat tyypillisiä vammoja, jotka syntyvät osteoporoosia sairastaville kaatumisen yhteydessä.

Osteoporoosi todetaan luuntiheyden mittauksella

Osteoporoosi voidaan todeta mittaamalla luuntiheyttä eli luun mineraalipitoisuutta.

Tutkimus tehdään heikkoon röntgensäteilyyn perustuvilla DEXA-mittauslaitteilla, joilla tiheyttä tutkitaan lannenikamista ja reisiluun yläosasta.

Tiheyttä verrataan nuorempien henkilöiden mittaustuloksiiin. Osteoporoosista puhutaankin silloin, kun luun tiheys noin 25 prosenttia pienempi kuin 20–40-vuotiailla.

Säännöllinen liikkuminen auttaa ehkäisemään osteoporoosia

Osteoporoosin ennaltaehkäisy ja hoito

Vaikka osteoporoosi on pitkälti perinnöllistä, myös elämäntavoilla on jonkin verran vaikutusta sairauden syntyyn.

Osteoporoosia voi yrittää ehkäistä

  • huolehtimalla kalsiumin ja D-vitamiinin saannista
  • liikkumalla säännöllisesti
  • lopettamalla tupakoinnin
  • vähentämällä alkoholin käyttöä.

Samat keinot ovat keskeisiä myös osteoporoosin hoidossa, ja niihin kiinnitetään huomiota ennen kuin mahdollinen lääkehoito aloitetaan.

Osteoporoosin hoidon tavoitteena on ennen kaikkea estää murtumien syntyä ja parantaa siten potilaan elämänlaatua.

Muut artikkelit
Näytä kaikki