Laktoosi-intoleranssista kärsii lähes joka viides suomalainen
Laktoosi-intoleranssi johtuu laktoosia eli maitosokeria pilkkovan entsyymin vähyydestä tai puutteesta ohutsuolessa. Laktoosi-intoleranssista kärsii lähes 20 prosenttia suomalaisista ja valtaosa maailman väestöstä.
Mikä on laktoosi-intoleranssi?
Laktoosi-intoleranssi on perinnöllinen oireryhmä, jossa oma keho ei pysty pilkkomaan maidossa olevaa sokeria eli laktoosia.
Laktoosi-intolerantikon ohutsuolessa ei muodostu laktaasi-nimistä entsyymiä riittävästi tai ollenkaan, jolloin ohutsuolen limakalvo ei pysty hajottamaan laktoosia glukoosiksi ja galaktoosiksi.
Paksusuoleen kulkeutunut imeytymätön laktoosi synnyttää suolistoa ärsyttäviä kaasuja ja happoja sekä imee suolen sisälle nestettä.
Oireet voivat olla hyvin epämiellyttäviä ja kivuliaita, mutta eivät ole varsinaisesti vaarallisia.
Laktoosi-intoleranssi on luonnollinen tila
Laktoosi-intoleranssi ei ole ruoka-aineallergia, ja aikoinaan se on ollut ihmiselle luonnollinen tila.
Aiemmin laktaasientsyymi on hävinnyt elimistöstä sen jälkeen, kun lapsi ei ole ollut enää riippuvainen äidinmaidosta.
Kun karjankasvattamisen myötä maidon juonti aikuisenakin yleistyi, geenissä tapahtui mutaatio. Mutaation seurauksena laktaasientsyymi säilyy elimistössä varhaislapsuuden jälkeen, ja laktaasia siedetään vielä vanhempanakin.
Maailman väestöstä osalla on uusi geenimuoto, osalla taas vanha. Laktoosi-intolerantikot kantavat tätä vanhaa geenimuotoa.
Suomalaiset sietävät laktoosia muita paremmin
Suomessa laktoosia siedetään muuta maailmaa paremmin. Suomalaisista noin 17 prosenttia on laktoosi-intolerantteja, mutta maailmanlaajuisesti jopa noin kolme neljästä ei siedä laktoosia enää lapsuusiän jälkeen.
Laktoosi-intoleranssin oireet
Laktoosi-intoleranssin oireet ovat tyypillisesti epämiellyttäviä ja häiritseviä vatsavaivoja, kuten
- vatsakipuja
- ripulia
- ilmavaivoja
- vatsan turvotusta.
Yleensä oireet ilmaantuvat 1–3 tuntia sen jälkeen, kun on syönyt tai juonut laktoosia sisältäviä tuotteita.
Oireiden voimakkuus vaihtelee
Se, kuinka herkästi oireita saa vaihtelee yksilöllisesti. Oireiden voimakkuus riippuu tyypillisesti siitä, kuinka paljon maitotuotteita on käytetty.
Useimmat sietävät pieniä tai kohtuullisia määriä laktoosia, ja suurimmalle osalle oireita ilmenee vasta 20 gramman eli kahden maitolasillisen jälkeen. Herkimmät saavat vaivoja kuitenkin jo pienistä laktoosimääristä.
Toisaalta monet, joilta laktaasientsyymi puuttuu, voivat olla täysin oireettomia, vaikka käyttävätkin maitotuotteita.
Laktoosi-intoleranssin toteaminen
Laktoosi-intoleranssin oireet ovat hyvin yksilöllisiä, ja ne voidaan helposti sekoittaa myös muihin sairauksiin tai allergioihin, kuten keliakiaan ja maitoallergiaan. Vatsaoireiden syyt kannattaa aina selvittää, etenkin jos ne häiritsevät arkea.
Laktoosi-intoleranssi voidaan todeta hoitokokeilulla eli käyttämällä vain laktoosittomia tai vähälaktoosisia tuotteita. Jos oireet häviävät, kyseessä on todennäköisesti laktoosi-intoleranssi.
Vatsavaivojen syitä voi selvittää myös verikokeesta tehtävällä DNA-tutkimuksella, joka kertoo, onko oireiden taustalla laktoosi-intoleranssi, keliakia vai jokin muu.
Laktoosi-intoleranssin hoito
Laktoosi-intoleranssi johtuu perintötekijöistä, joten sen syntyä ei pysty ehkäisemään eikä sairautta parantamaan. Laktoosi-intoleranssia on kuitenkin mahdollista hoitaa, jolloin tavoitteena on oireiden lievitys.
Hoidossa tärkeintä ja tehokkainta on muuttaa omaa ruokavaliota siten, että laktoosia sisältäviä tuotteita vähennetään tai vältetään kokonaan. Maitotuotteita voi siis käyttää siinä määrin kuin oireet sallivat.
Usein maitotuotteita ei tarvitse hylätä kokonaan, vaan riittää, että valitsee vähälaktoosisen tai laktoosittoman tuotteen.
Laktoosi-intoleranssi ei ole allergia
Laktoosi-intoleranssi saatetaan sekoittaa maitoallergiaan, mutta kyseessä ei ole allerginen reaktio vaan perinnöllinen taipumus.
Laktoosi-intolerantikon suolisto reagoi laktoosiin, mutta maitoallergikolle allergisen reaktion aiheuttaa maidon proteiini.
Laktoosi-intolerantikko voi yleensä käyttää laktoosittomia tai vähälaktoosisia tuotteita, mutta maitoallergikolle edes laktoosittomat tuotteet eivät sovi.
Laktoosi-intoleranssi ilmenee lapsilla melko harvoin ennen viiden vuoden ikää, ja tyypillisesti se puhkeaakin vasta kouluiässä tai aikuisena. Sen sijaan maitoallergia alkaa yleensä lapsuudessa, ja se paranee suurimmalla osalla kouluikään mennessä.