E-vitamiini: lähteet, tarve, puutos oireet, viitearvot
E-vitamiini on tärkeä rasvaliukoinen antioksidantti, jota saadaan runsaasti kasvikunnan tuotteista. E-vitamiinin pitoisuutta voidaan mitata verikokein.
Mikä on E-vitamiini
E-vitamiini on tärkeä antioksidantti, joka suojaa soluja hapetusstressiltä ja ehkäisee vahingollisten vapaiden radikaalien muodostumisen. Tämä estää solujen vanhenemista ja rappeutumista.
E-vitamiinia tarvitaan myös monien entsyymien toimintaan ja mm. elimistön neurologisten toimintojen tukemiseen.
E-vitamiini imeytyy suolistosta vereen rasvojen mukana. Yli puolet ravinnon kautta saamastamme E-vitamiinista imeytyy elimistöön ruuansulatuskanavasta.
E-vitamiinin lähteet
E-vitamiinia saa kasvikunnan tuotteista. Runsaasti E-vitamiinia on mm.
- kuivatussa karpalossa
- auringonkukansiemenissä
- manteleissa
- vehnänalkioissa
- avokadoöljyssä
- rypsiöljyssä.
Kasvirasvavalmisteiden E-vitamiinipitoisuus riippuu käytetystä raaka-aineesta. Melko runsaasti E-vitamiinia on myös täysjyväviljatuotteissa, parsa- ja ruusukaalissa sekä kaloissa ja kananmunissa.
On hyvä huomioida, että kun ravinnon monityydyttymättömien rasvahappojen (kuten pellava- tai rypsiöljy) määrä kasvaa, E-vitamiinin tarve lisääntyy, koska antioksidanttina se ehkäisee rasvojen härskiintymistä.
E-vitamiinin puutoksen oireet
E-vitamiinin puutos on melko harvinaista. Se kehittyy useiden vuosien mittaan ja voi oireilla mm.
- näkökyvyn häiriöinä
- lihasheikkoutena
- tasapainoaistin ongelmina.
Puutetta voi ilmetä heikkolaatuisen ruokavalion vuoksi, syömishäiriöiden yhteydessä ja suolisto-, maksa- tai munuaissairauksia sairastavilla. Jos henkilöllä on rasvan imeytymishäiriöitä tai esimerkiksi sappirakko poistettu, voi E-vitamiinin imeytyminen olla heikompaa.
E-vitamiinin tarve
Miesten E-vitamiinin tarve on 10 mg/vrk ja naisten 8 mg/vrk. Raskaus- ja imetysaikana tarve kasvaa.
E-vitamiinin mittaus ja viitearvot
E-vitamiinia voidaan mitata veren seerumista.
E-vitamiinin viitearvot ovat
- 1–6 v: 7–21 μmol/l
- 7–12 v: 10–21 μmol/l
- 13–19 v: 13–24 μmol/l
- ≥ 20 v: 12–42 µmol/l.
Mistä kohonnut E-vitamiiniarvo voi johtua?
Selvästi kohonneita E-vitamiinitasoja esiintyy perinnöllisessä rasva-aineenvaihduntasairaudessa eli familiaarisessa hyperkolesterolemiassa.
Mistä alentunut E-vitamiiniarvo voi johtua?
Alentunut E-vitamiinitaso voi johtua rasvojen imeytymishäiriöistä tai pitkäaikaisesta keinoravitsemushoidosta. Lapsilla hemolyyttinen anemia voi laskea E-vitamiiniarvoa.