null
Varaa aika

E-vitamiini: lähteet, tarve, puutos oireet, viitearvot

E-vitamiini: lähteet, tarve, puutos oireet, viitearvot

E-vitamiini on tärkeä rasvaliukoinen antioksidantti, jota saadaan runsaasti kasvikunnan tuotteista. E-vitamiinin pitoisuutta voidaan mitata verikokein.

Mikä on E-vitamiini

E-vitamiini on tärkeä antioksidantti, joka suojaa soluja hapetusstressiltä ja ehkäisee vahingollisten vapaiden radikaalien muodostumisen. Tämä estää solujen vanhenemista ja rappeutumista.

E-vitamiinia tarvitaan myös monien entsyymien toimintaan ja mm. elimistön neurologisten toimintojen tukemiseen.

E-vitamiini imeytyy suolistosta vereen rasvojen mukana. Yli puolet ravinnon kautta saamastamme E-vitamiinista imeytyy elimistöön ruuansulatuskanavasta.

E-vitamiinia saa runsaasti kasvikunnan tuotteista

E-vitamiinin lähteet

E-vitamiinia saa kasvikunnan tuotteista. Runsaasti E-vitamiinia on mm.

  • kuivatussa karpalossa
  • auringonkukansiemenissä
  • manteleissa
  • vehnänalkioissa
  • avokadoöljyssä
  • rypsiöljyssä.

Kasvirasvavalmisteiden E-vitamiinipitoisuus riippuu käytetystä raaka-aineesta. Melko runsaasti E-vitamiinia on myös täysjyväviljatuotteissa, parsa- ja ruusukaalissa sekä kaloissa ja kananmunissa.

On hyvä huomioida, että kun ravinnon monityydyttymättömien rasvahappojen (kuten pellava- tai rypsiöljy) määrä kasvaa, E-vitamiinin tarve lisääntyy, koska antioksidanttina se ehkäisee rasvojen härskiintymistä.

E-vitamiinin puutoksen oireet

E-vitamiinin puutos on melko harvinaista. Se kehittyy useiden vuosien mittaan ja voi oireilla mm.

  • näkökyvyn häiriöinä
  • lihasheikkoutena
  • tasapainoaistin ongelmina.

Puutetta voi ilmetä heikkolaatuisen ruokavalion vuoksi, syömishäiriöiden yhteydessä ja suolisto-, maksa- tai munuaissairauksia sairastavilla. Jos henkilöllä on rasvan imeytymishäiriöitä tai esimerkiksi sappirakko poistettu, voi E-vitamiinin imeytyminen olla heikompaa.

E-vitamiinin puutos voi oireilla esim. lihasheikkoutena

E-vitamiinin tarve

Miesten E-vitamiinin tarve on 10 mg/vrk ja naisten 8 mg/vrk. Raskaus- ja imetysaikana tarve kasvaa.

E-vitamiinin mittaus ja viitearvot

E-vitamiinia voidaan mitata veren seerumista.

E-vitamiinin viitearvot ovat

  • 1–6 v: 7–21 μmol/l
  • 7–12 v: 10–21 μmol/l
  • 13–19 v: 13–24 μmol/l
  • ≥ 20 v: 12–42 µmol/l.

Mistä kohonnut E-vitamiiniarvo voi johtua?

Selvästi kohonneita E-vitamiinitasoja esiintyy perinnöllisessä rasva-aineenvaihduntasairaudessa eli familiaarisessa hyperkolesterolemiassa.

Mistä alentunut E-vitamiiniarvo voi johtua?

Alentunut E-vitamiinitaso voi johtua rasvojen imeytymishäiriöistä tai pitkäaikaisesta keinoravitsemushoidosta. Lapsilla hemolyyttinen anemia voi laskea E-vitamiiniarvoa.

Muut artikkelit
Näytä kaikki