A-vitamiini: tehtävät, lähteet, puutos ja tarve
A-vitamiini, eli retinoli, on rasvaliukoinen vitamiini, jota on tärkeää saada riittävästi ravinnosta. A-vitamiinia varastoituu maksaan ja rasvakudokseen. Aikuisilla sitä saattaa olla varastossa jopa vuoden tarve.
A-vitamiinin tehtävät
A-vitamiinia tarvitaan mm. näkökyvylle, immuniteetille sekä ihon ja limakalvojen terveydelle.
A-vitamiini on välttämätöntä näköpurppuran muodostamiselle. Silmän näköpurppurapitoisuus ja veren A-vitamiinin määrä vaikuttavat hämäränäkökykyyn.
A-vitamiini on tärkeä myös luuston rakentumiselle, ihon kasvulle sekä immuunipuolustukselle, koska A-vitamiini toimii antioksidanttina. Lisäksi A-vitamiini on tärkeä sikiön kehitykselle.
A-vitamiinin lähteet
Keho ei pysty itse tuottamaan A-vitamiinia, joten sitä on tärkeää saada riittävästi ravinnosta. Eläinkunnan tuotteissa A-vitamiini esiintyy retinoideina ja kasvikunnan tuotteissa karotenoideina (vitamiinin esiaste).
Eläinkunnan tuotteet A-vitamiinin lähteenä
Ruoka-aineita, joissa on runsaasti A-vitamiinia, ovat mm.
- maksa- ja sisäelinruoat
- kalaruoat
- kananmuna
- voi ja margariinit (sis. lisättyä A-vitamiinia)
- maitovalmisteet
- turskanmaksaöljy.
Eläinkunnan tuotteiden A-vitamiinipitoisuus riippuu eläinten ruokinnasta, koska ne saavat A-vitamiinia ja sen esiastetta rehuvalmisteista.
Pikkulapsille ja raskaana oleville suositellaan maksaruokien käytön rajoittamista.
Kasvikunnan tuotteet A-vitamiinin lähteenä
Karotenoideista imeytyvyydeltään paras on beetakaroteeni. Sitä saadaan runsaasti porkkanasta, paprikasta, tomaatista ja kaikista tummanvihreistä kasviksista, kuten pinaatista tai lehtikaalista.
Lukuisten tutkimusten mukaan 6 mikrogrammaa beetakaroteenia vastaa 1 mikrogrammaa retinolia, koska vain kolmasosa esiasteesta imeytyy ja puolet imeytyneestä vitamiinista aktivoituu suolen seinämässä.
A-vitamiinin puutosoireet
A-vitamiinin puute voi oireilla mm.
- hämäräsokeutena ja silmän häikäistymisalttiutena
- sarveiskalvon tulehtumisena ja haavaumina
- kuivina silminä
- kuivana ihona ja haavaumina
- kuivina limakalvoina ja huulina
- toistuvina infektioina
- anemiana.
A-vitamiinin puutteelle altistavat mm. diagnosoimaton keliakia, huono ravitsemus, runsas alkoholin käyttö, suolistosairaudet sekä munuais- ja autoimmuunisairaudet.
Lähes rasvaton ruokavalio voi johtaa A-vitamiinin ja muiden rasvaliukoisten vitamiinien puutteeseen.
A-vitamiinin tarve ja mittaaminen
A-vitamiinia suositellaan 700 RE/vrk ja miehille 900 RE/vrk. Raskaus- ja imetysaikana tarve kasvaa hieman.
A-vitamiinipitoisuus verestä (FS-A-VIT) voi olla hyvä mitata esimerkiksi imeytymishäiriöissä, kuten suolistosairauksissa tai maksan ja haiman toimintahäiriöissä, sillä ne voivat vaikeuttaa rasvojen imeytymistä.
Kohonnut A-vitamiiniarvo
Kohonnut A-vitamiini arvo johtuu yleensä siitä, että A-vitamiinia saadaan liikaa vitamiinivalmisteista.
Matala A-vitamiiniarvo
A-vitamiinin puutostila on länsimaissa erittäin harvinainen.
A-vitamiinin puutosta ilmenee ensisijaisesti niillä, joilla esiintyy aliravitsemusta, kroonista ripulia tai ravintoaineiden imeytymishäiriöitä (keliakia, kystinen fibroosi tai krooninen haimatulehdus).
Alentuneita A-vitamiiniarvoja esiintyy iäkkäillä henkilöillä, alkoholisteilla sekä maksasairauden ja sappitiesairauden yhteydessä. Lisäksi suoliston tai haiman leikkaus voi aiheuttaa A-vitamiinin puutosta.
A-vitamiinin viitearvot
- 1–6-vuotiaat: 0,7–1,5 μmol/l
- 7–12-vuotiaat: 0,9–1,7 μmol/l
- 13–19-vuotiaat: 0,9–2,5 µmol/l
- yli 20-vuotiaat: 1,0–3,0 µmol/l