null
Varaa aika

5 vinkkiä sinulle, joka pelkäät magneettitutkimusta

5 vinkkiä sinulle, joka pelkäät magneettitutkimusta

Monet saattavat kokea magneettitutkimuksen ahdistavana etenkin, jos ahtaat paikat aiheuttavat ikäviä tuntemuksia. Kysyimme asiakkailtamme Facebookissa vinkkejä siihen, miten magneettitutkimus sujuu ahtaanpaikankammoisena mahdollisimman mukavasti.

1. Laita silmät kiinni koko tutkimuksen ajaksi

Ehdottomasti yleisin vinkki ahtaanpaikankammon selättämiseksi oli silmien sulkeminen koko toimenpiteen ajaksi. Sulje siis silmäsi, mieti vaikka olevasi hiekkarannalla nauttimassa auringosta ja pyri unohtamaan, missä oikeasti olet.

2. Pyydä läheisesi mukaan tutkimushuoneeseen

Tutkimushuoneeseen saa halutessaan ottaa saattajan mukaan. Tutun ihmisen läsnäolo voi helpottaa oloa, koska silloin tilanteessa ei ole yksin. Saattaja voi pitää esimerkiksi jalkaterästäsi kiinni jopa koko tutkimuksen ajan ja siten muistuttaa läsnäolostaan.

3. Kuuntele musiikkia tai äänikirjaa

Musiikki auttaa kääntämään ajatukset muualle, joten tee itsellesi mieluisimmista kappaleista soittolista ja sukella tutkimuksen ajaksi musiikin maailmaan.

Myös äänikirjan kuunteleminen voi olla hyvä tapa saada ajatukset muualle. Tutkimuksessa on hyvin aikaa kuunnella useampi sivu mukaansatempaavaa tarinaa eteenpäin.

4. Laske päässäsi numeroita tai anna mielikuvituksen laukata

Moni ahtaanpaikankammoinen neuvoi erilaisten mielikuvien luomisen helpottavan oloa. Joku laski numeroita takaperin, joku suunnitteli olohuoneen sisustusta uudelleen ja joku jopa kuvitteli matkaa avaruusaluksessa. Tärkeintä on, että keksit jotain muuta mieluisaa ajateltavaa.

5. Turvaudu tarpeen tullen rauhoittavaan lääkitykseen

Voimakasta ahtaanpaikankammoa voi myös hoitaa rauhoittavalla lääkityksellä. Tarvittaessa lähettävä lääkäri kirjoittaa reseptin esilääkettä varten. Lääkkeen voi myös saada ennen tutkimusta toimipaikasta. Lääke suositellaan otettavaksi noin tunti ennen tutkimusta, jotta lääke ehtii vaikuttaa riittävästi.

Kerro tutkimukseen liittyvistä peloista hoitohenkilökunnalle ennakkoon

Magneettitutkimus on todella turvallinen tutkimus, vaikka se ymmärrettävästi voi aiheuttaa ahtaanpaikankammoa. Tutkimus itsessään ei satu tai aiheuta kipua. Suurimmassa osassa magneettitutkimuksia kuvausaika on myös verrattain lyhyt, vain noin 10–20 minuuttia.

On hyvä muistaa, että hoitaja valvoo potilasta koko tutkimuksen ajan. Magneettilaitteessa on potilasta varten nappula, jolla tutkimus keskeytetään koska tahansa, jos olo alkaa olla liian tukala. Pelosta kannattaa myös puhua, jotta myös hoitohenkilökunta osaa varautua siihen.

Ahtaanpaikankammosta ja pelosta kannattaa mainita jo tutkimusaikaa varatessa, jotta hoitohenkilökunta pystyy osaltaan vaikuttamaan tutkimuksen sujuvuuteen. He voivat ohjeistaa esilääkityksen mahdollisuudesta tai turvallisen henkilön läsnäolosta tutkimuksen aikana.

Ennen kuvausaikaa paikalle kannattaa tulla riittävän ajoissa, niin hoitajalla on mahdollisuuksien mukaan enemmän aikaa valmistella asiakasta kuvausta varten ja vastata kysymyksiin.

Muut artikkelit
Näytä kaikki