Röntgenhoitajaksi valmistunut Henna Siltavirta nauttii vaihtelevasta työstään
Oulun ammattikorkeakoulussa röntgenhoitajaksi opiskellut Henna Siltavirta sai valmistuessaan SYNLAB-stipendin.
Henna kertoo, että opiskelemaan lähtiessään hän ei vielä tuntenut alaa juuri lainkaan. Röntgenkuvantaminen oli tuttua, mutta muista opintoihin sisältyvistä modaliteeteista Hennalla ei ollut kokemuksia.
Kiinnostus alaa kohtaan heräsikin kunnolla vasta opintojen edetessä. ”Huomasin jo alkuvaiheessa, että vaikka suuri osa opiskeltavista asioista oli täysin uutta minulle, omaksuin asiat todella hyvin ja pääsin etenemään reippaassa tahdissa”, Henna kertoo.
Aiempien korkeakouluopintojen tuoma kokemus auttoi Hennaa, ja röntgenhoitajaopintojen sujuva eteneminen lisäsi motivaatiota ja kiinnostusta entisestään.
Röntgenhoitajan työssä saa käyttää älyä ja mielikuvitusta
Röntgenhoitajan tehtävät sopivat Hennan mielestä monenlaisille ihmisille. Eri modaliteetteja ja työskentelypaikkoja on sen verran paljon, että niissä riittää valinnanvaraa.
”Toinen voi tykätä päivystyksellisestä työstä, missä päivät ovat usein hektisiä ja muuttuvia tilanteita on paljon”, Henna toteaa. ”Toinen taas voi viihtyä paremmin esimerkiksi angiografiassa, jossa vaaditaan tarkkaa ja hötkyilemätöntä työtä.”
”Henkilön tulisi olla valmis tekemään kovasti töitä oppimisensa eteen ja omata halua työskennellä erilaisten ihmisten kanssa, heidän hyvinvointiaan edistäen”, Henna muistuttaa. Röntgenhoitajan opinnot sisältävät muun muassa fysiikkaa, joten fysiikan osaamisesta on paljon etua.
Henna työskentelee tällä hetkellä päivystysröntgenissä. Röntgenhoitajan työssä hän nauttii siitä, että kohtaa monenlaisia potilaita ja päivät ovat siksi mielenkiintoisia. Lisäksi tehtävässään hän saa käyttää älyään, mielikuvitustaan ja myös hyvin monenlaisia apuvälineitä, jotta tarpeeksi hyvät kuvat saadaan otettua. Henna pitääkin siitä, että röntgenhoitajan työ on monin tavoin vaihtelevaa, eikä todellakaan ”pelkkää napin painamista”, kuten hän itse toteaa.
Työ päivystysröntgenissä on mieluisaa
Henna toivoo voivansa jatkaa työtä päivystysröntgenissä mahdollisimman pitkään. On myös mahdollista, että hän lähtee vielä kasvattamaan osaamistaan opinnoissa. Ala kuitenkin pysyy samana.
Stipendin saaminen merkitsi Hennalle paljon. ”Se on osoitus siitä, että on tehnyt todella kovaa ja hyvää työtä”, Henna iloitsee.
”Jos yhtään epäröit, että lähtisitkö opiskelemaan röntgenhoitajaksi, niin lähde ehdottomasti! Ala on todella mielenkiintoinen ja kehittyvä”, Henna kannustaa.
SYNLAB haluaa tukea diagnostiikka-alalle valmistuvia
SYNLABin stipendiohjelma palkitsee syksyisin ja keväisin Metropolia ammattikorkeakoulusta, Tampereen ammattikorkeakoulusta sekä Oulun ammattikorkeakoulusta röntgenhoitajiksi ja bioanalyytikoiksi valmistuneita. Koulut valitsevat stipendin saajat opintomenestyksen, opinnäytetyön arvosanan sekä harjoittelussa osoitetun osaamisen perusteella.
Stipendiohjelmallaan SYNLAB haluaa kasvattaa diagnostiikka-alan ammattiryhmien arvostusta sekä palkita opinnoissaan menestyneitä opiskelijoita.